Gezellig eten doe je zo!

Wie houdt er niet van de kleine pannetjes die je zelf mag vullen en verorberen?
Een gourmet kan op elke leeftijd en in elk seizoen. Het is vaak veel gezelliger om met de kerst en je familie te doen, dan een heel chique diner waarvoor je meerdere uren of dagen in de keuken doorbrengt. Niet dat je voor een lekkere vulling van de pannetjes niet de keuken meer in hoeft, maar het kan wel praktischer en met minder stress. En ook in de zomer, of met de vakantie is het fijn als ieder in zijn eigen pannetje zijn gang kan gaan. Je leert je kinderen er zelfs iets mee. Hoe lang duurt het voordat een kipfiletje gaar is? Hoe lang doet een pannenkoekje erover? Met welke kruiden kun je je gerechtje af maken?

De gezonde gourmet

Om je maaltijd niet alleen maar uit kant en klaar geproportioneerd en gemarineerd barbecuevlees en pannenkoekjes te laten bestaan, kies je voor de gezonde gourmet. Haal diverse soorten groenten in huis, die je op maat snijdt. Denk aan courgette en paprika in de zomermaanden en pompoen of spruitjes in het najaar. Je kunt allerlei bakjes met gedroogde vruchten en noten op tafel zetten. Zo kunnen de gasten er zelf achter komen dat spruitjes eigenlijk best lekker zijn als je ze met cranberries bakt. Daar kan ook nog een laagje pannenkoekenmix bij en zo wordt het helemaal een traktatie. En wat dacht je van fruit? Banaan, bosbessen of watermeloen kun je ook heerlijk bakken. Of als je geen pannenkoekjes wilt bakken, kun je wel een gezonde omelet maken met gebakken champignons en kruiden. Zolang je maar genoeg verschillende bakjes op tafel hebt met verse ingrediënten en aanvullende producten, gaat iedereen vanzelf zijn eigen gourmet recepten ontdekken.

Traditionele gourmet recepten

Meer traditionele gourmet recepten bestaan toch vaker uit gerechten met vlees of vis. Kleine worstjes, stukjes varkenshaas, hamburgers, biefstukjes, kipspiesjes, stukjes zalmfilet of garnalen, het kan allemaal in dat kleine pannetje. Liever niet allemaal tegelijk, dat niet. Maar wat dacht je van een biefstukje met gebakken groene asperges? Of maak een minihamburger met gebakken ui, tomaat en spek. En maak zeker ook een bakje klaar met geraspte aardappel, zodat iedereen zelf kleine rösti kan maken met een beetje crème fraîche en verse bieslook of microgroenten. Creativiteit kent geen grenzen.

Voorbereiding gourmet

Het enige nadeel is, dat als je met weinig mensen bent, je bij het inkopen vaak alleen maar grote verpakkingen hebt. Je kunt dan slim zijn en je lokale slager en groenteman bezoeken. Zij zijn bereid om kleinere porties samen te stellen. Zo hoef je na het uitproberen van je nieuwe gourmet recepten niet de rest van de week de groente die over is op te maken. En ook je vriezer ligt niet vol met restanten van de gezellige middag of avond. Muziekje erbij, tafel mooi aangekleed, kaarsjes of fakkels aan en je bent er helemaal klaar voor na een goede voorbereiding. Naderhand rest je alleen de stapel afwas nog.